Els projectes en contacte amb l’entorn professional, clau en la qualificació de les noies i nois dels PFI-PTT impartits a Mas Carandell
Una seixantena de noies i nois participen en els Programes de formació i inserció - Pla de Transició al Treball (PFI- PTT) 2023-2024, adscrits a l’Institut Gaudí de Reus, depenents del departament d’Educació i que s’imparteixen a l’aulari de l’IMFE Mas Carandell.
Aquests programes són estudis de primer nivell de qualificació dins de l’FP i proporcionen formació professional a joves en atur, d'entre 16 i 21 anys, sense el Graduat en ESO. Les especialitats que es poden cursar a les instal·lacions de Mas Carandell són quatre:
Auxiliar d'hoteleria: cuina i serveis de restauració
Auxiliar de perruqueria i estètica
Auxiliar en fontaneria, calefacció i climatització
Auxiliar de vendes, oficina i atenció al públic.
A banda de qualificar als joves amb formació professional específica, els pfi-PTT, inclouen aprenentatges instrumentals, competències personals, accions de seguiment i orientació amb tutories individuals i en grup, així com pràctiques en empreses locals. Altres trets característics són que s’aprèn en grups reduïts i es realitzen al llarg del curs projectes engrescadors en contacte amb l’entorn professional. En aquesta línia destaquen els següents:
L’alumnat de Perruqueria i estètica farà sessions de perruqueria aquest novembre amb un grup reduït d’alumnes de l’Institut Gaudí . Per Carnaval maquillarà infants i monitores del CEE Font del Lleó. I a l’abril, com a novetat, s’enceta el projecte “En bones de mans” per pentinar avis i àvies de la residència Marià Fortuny.
Pel que fa als nois i noies de l’especialitat de Cuina i restauració, van elaborar “Pessigades de taronja, ametlles i pinyons” per la Castanyada, una recepta més complicada que la dels panellets. A part de la preparació culinària van fer la mise en place, el servei i post servei, treballant aspectes professionalitzadors però també competències transversals com les matemàtiques. Un nou projecte serà al voltant del cafè, i inclourà una visita a Cafès Saula, de Sant Feliu de Llobregat, i una classe magistral d’una barista experta. Entre d’altres, també gestionaran la cafeteria de l’Institut Gaudí dos dies a la setmana.
Per la seva banda, els joves de Vendes, oficina i atenció al públic també col·laboraran en aquest “Cafè Gaudí”, amb el disseny del rètol, la decoració i confecció els menús. I també es responsabilitzaran de la gestió de la caixa i cobraments, balanços, resums de despeses i beneficis, inventari de productes i gràfics evolutius. Mentre que per Sant Jordi, muntaran i decoraran parades a Mas Carandell i l’Institut Gaudí d’intercanvi de llibres, venda de roses de llaminadura i venda de llibretes decorades a mà pels mateixos nois i noies.
Finalment, el projecte principal a desenvolupar de Fontaneria, calefacció i climatització, serà la simulació d'una instal·lació elèctrica d'un habitatge amb quadre de proteccions.
Amb l’objectiu de cobrir les baixes que es puguin presentar la sol·licitud per participar al programa és oberta a l’Institut Gaudí fins al 30 de novembre.