Torna a Reus Camins d’FP, la fira de formació professional del Camp de Tarragona

09/04/2024

Els dies 18 i 19 d’abril, Reus acull la fira Camins d’FP, un esdeveniment d’entrada lliure adreçat a estudiants, famílies, persones treballadores en actiu i en atur, professionals i organitzacions del territori, que integra en un únic espai tota l’oferta de formació professionalitzadora del Camp de Tarragona.

El certamen, de caràcter itinerant, enguany s’impulsa des de Mas Carandell i la regidoria d’Educació i ciutadania de l’Ajuntament de Reus. Torna a la ciutat  després de suspendre les edicions del 2020 al 2022 a causa de la pandèmia i de reprendre’s l’any passat a Tarragona. 

El regidor d'Empresa, Formació i Ocupació, Òscar Subirats assegura que "l'ensenyament i la formació tenen una importància primordial per al benestar de la societat: influeixen decisivament en la qualificació i ocupabilitat de les persones treballadores i alhora millora la competència i la competitivitat del nostre teixit empresarial". En aquest sentit, Subirats ha afegit que "encara tenim

molt camp a recórrer per assolir la realitat de la resta d'Europa, on les xifres d'estudiants de formació professional gairebé doblen les de casa nostra. Esdeveniments com Camins FP busquen precisament això: donar a conèixer als joves l'àmplia oferta d'FP que existeix al Camp de Tarragona i, alhora, reivindicar-la com una opció formativa igual de vàlida que la resta".

Tot i liderar-se des de Reus, la fira compta amb la coorganització dels consistoris de Tarragona, Cambrils, Valls, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, la Diputació de Tarragona, els Serveis Territorials del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i la Direcció provincial del Servei Públic d’Ocupació Estatal.

A banda de les 10 entitats organitzadores, Camins d’FP, tindrà més de 40 expositors dels centres formatius públics, concertats i privats que imparteixen cicles de formació professional, programes de formació i inserció, certificats de professionalitat i cursos de formació professional per a l’ocupació en general, arribant al màxim de la participació.

La fira també compta amb el patrocini de les empreses Sorigué, el Port de Tarragona, l’Associació Provincial d’empreses del metall APEMTA, Indústries Teixidó, SIGNO i BIC.

Camins d’FP s’ubicarà a les instal·lacions de FiraReus Events, el dijous 18, en horari de 9.30 a 18 hores i el divendres 19, de 9.30 fins a les 15 hores. I s’espera superar les 1500 visites.

Model de l’Agència FPCAT

Com a novetat a Reus, tot i que l’any passat ja va ser així a Tarragona, el certamen incorpora els principis del model que impulsa l’Agència FPCAT: integrar l’orientació, situar la persona al centre, oferir experiències vivencials, apostar per l’organització sectorial, destacar itineraris professionalitzadors estratègics i promoure la col·laboració públicoprivada.

Per aquest motiu, trobareu un espai a l’accés del recinte des del qual un equip de professionals de l’orientació oferirà orientació professional individual a qui ho sol·liciti,  assessorament sobre el procés d’acreditació de competències, així com visites guiades a grups a les 10.30 i a les 16 hores.

D’altra banda, varia l’habitual format d’estands (tot i mantenir la representació de tots els centres a la planta baixa) per passar a organitzar-se en sectors professionals. En aquest sentit, més d’una vintena d’organitzacions professionals i empreses han treballat estretament amb els centres educatius, en el muntatge i dinamització d’aquests sectors, amb l’objectiu de visibilitzar el ventall de perfils professionals i itineraris formatius de cada àmbit.

Concretament, l’actual edició ha prioritzat 5 sectors estratègics: Agroalimentari, Salut i atenció a les persones, Transformació digital, Indústria, energia i sostenibilitat i Administració i màrqueting.

Completen l’activitat de l’esdeveniment:

  • La presentació de casos d’èxit, experiències vivencials d’exalumnes i xerrades d’empreses sobre cerca de talent i perfils professionals.

  • I una escaleta demostracions pràctiques dels diferents perfils professionals, algunes per part d’empreses i d’altres a càrrec d’alumnes.

Inauguració i programa 

La inauguració de Camins d’FP 2024 començarà dijous 18, a les 10 hores, amb la visita de les autoritats als diferents espais, per passar a continuació a l’acte institucional que tindrà lloc a l’auditori. Posteriorment, a les 11 hores, compartiran escenari dos experts per presentar llurs ponències sobre l’FP: 

Informe general de prospectiva de la Formació Professional 2023-2026, a càrrec de Fabian Mohedano, president executiu de l’Agència FPCAT.

El futur de la Formació Professional, a càrrec d’Oriol Homs, sociòleg investigador i assessor especialitzat en formació i mercat de treball.

A les 12.30 hores està programada la xerrada Per què jo?, una sessió de coaching  pensada per a estudiants, però també per professionals, de la mà del consultor estratègic, facilitador i speacker  motivacional, Sergi Grimau. 

Dues sessions sobre les novetats del procés d’acreditació de competències professionals, que oferiran la mateixa Agència FPCAT i Mas Carandell completaran el programa de sessions tècniques.